Menu

 
 
 
 
Best view 1152 x 864 ( +F11 )
Bookmark and 
 Share web counter
Visits
counter
Visitors
--- UNDER CONSTRUCTION ---

Alex News

ALWAYS ON TOP ( Scroll down for recent postings )

===
PAM ! Pam-para,pam-pam ! PAM ! PAM !
 

May 22, 2010

Sećanja na prošlost Rtnja

Sećanja na prošlost Rtnja
Autor Flying_man
Wednesday, 04 November 2009
Prošlog veka, oko 1923. godine moj deda Matija Zdouc po zanimanju električar, došao je sa porodicom iz Vrbasa (gde je imao radnju za prodaju i popravku radio aparata) na Rtanj. U to vreme vlasnik rudnika je bio Jevrejin gdin Julius Minh iz Austrije. On je živeo sa suprugom Gretom u naselju gde i ostali radnici. Živeli su u vili okruženoj parkom koji su sami osnovali po dolasku, dok su ostali radnici živeli u koloniji.


Bili su poznati po darežljivosti jer su iskreno brinuli o svojim radnicima. Svake godine za Božic gđa Greta je delila poklone u odeći i hrani deci, a tokom godine ako bi čula da je neki rudar popio platu a deca bila gola i gladna ona nije propustila priliku da im pomogne.

rtanj rtanj rtanj
rtanj rtanj rtanj
rtanj rtanj rtanj
rtanj rtanj rtanj

Slučajno sam pomenula njeno ime posle mnogo godina u razgovoru sa starim komšijom u Paraćinu i on je sa velikim oduševljenjem ispričao kako je ta gospođa Greta dolazila sa kantama mleka i drugom hranom na stanicu u tadašnju paraćinsku bolnicu gde su ležali ranjenici iz Prvog svetskog rata!!! Gospodin Minh kao i mnogi milioneri toga vremena nije mogao da zamisli da će njegovo bogatstvo propasti u svetskoj finansijskoj krizi 1928-1932. godine te je izvršio samoubistvo.

rtanj rtanj rtanj rtanj rtanj
rtanj rtanj rtanj rtanj rtanj rtanj rtanj
Njegova supruga koja je volela Srbiju kao svoju otadžbinu nije nikada napustila zemlju do svoje smrti. Podigla je svome suprugu kapelu na vrhu planine Rtanj od klesanog kamena u kojoj je iza drvenih i od kovanog gvoždja kapiji gorelo kandilo godinama. Seljaci su iz obližnjih sela, tražeći zlato, minirali su kapelu i razneli lepo klesani kamen za svoje građevinske potrebe.

Gdja Greta je posle Drugog sv.rata nastavila da živi u selu Ilinu. Moja pokojna majka Edita.Radovanovic-Cander (devojacko Zdouc), pošto je bila omiljeno dete izmedju ostalih gđi Greti i na njen zahtev posecivala je staricu. Tako sam je i ja u svojoj 12-toj godini 1952.godine upoznala (mada me je znala i kao malo dete) u seoskoj kuci u Ilinu. Sećam se da je imala samo jednu veliku sobu ispod koša i nešto od svojih stvari prenetih iz vile na Rtnju. Voda i klozet su bili u dvoristu!!! Bio je vrlo tužan prizor videti bivšu austrisku aristokratkinju u takvom ambijentu.

Posle kratkog vremena čuli smo (a tada smo još živeli u Beočinu - fabrici cement-Srem) da je gdja Greta umrla. Pre svoje smrti (pošto nije imala dece) napisala je pismo - poruku rođacima u Izraelu. Ljudi koji su joj dali sobu i boravak u svom dvorištu nadali su se naći novac i zlato posle njene smrti, ali ništa od toga. Ona je ostavila metalnu kutiju sa novcem i zlatom u šupljem stablu u obližnjoj livadi. Kada su obavestili familiju o njenoj smrti rođak je došao sa dva milicionera iz Boljevca i uzeo iz šupljeg stabla (kako mu je ona objasnila u pismu, koje su ukućani predali na poštu ne znajuci sadržinu) i uzeo iz šupljeg stabla zaostavštinu a gdja Gretine posmrtne ostatke preneo u Izrael.

Da li je to bila njegova odluka ili njena nećemo nikada saznati.

autor teksta i fotografija:

Ljiljana Stanikić, Australija

No comments: